telicon  +30 215 510 2560

becomepartnerblack

Πευκόμελο, θρεπτική αξία και οφέλη στην υγεία


Ένα μέλι γι’αυτούς που αγαπούν το δάσος, τα αρώματά του, το οξυγόνο του, τα σκούρα του χρώματα και τα παιχνιδίσματα του φωτός μέσα από τα φύλλα των πεύκων. Θα έλεγες ότι το πευκόμελο σε ταξιδεύει σ’ένα πευκόδασος και σου μεταφέρει την διατροφική αξία και την ζωντάνια ενός υγιούς και καθαρού βιότοπου. Το πευκόμελο αποτελεί το 65% περίπου της συνολικής παραγωγής μελιού στην Ελλάδα και προέρχεται από τις μελιτώδεις εκκρίσεις του  Marchalina Hellenica ή αλλιώς εργάτη του πεύκου, ενός εντόμου που παρουσιάζεται μόνο σε χώρες της Μεσογείου και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, στην Ν. Ιταλία και στην Τουρκία. Πρόκειται για ένα σκούρο μέλι, ιδιαίτερα όταν αυτό παράγεται το Φθινόπωρο, με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυσική γλυκόζη, κάτι που το βοηθάει να μην ζαχαρώνει εύκολα και να παραμένει έτσι ρευστό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα πολύτιμα συστατικά του πευκόμελου
Μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με την περιεκτικότητα του πευκόμελου σε αντιοξειδωτικές ουσίες, έχουν δείξει ότι πρόκειται για ένα πολύ πλούσιο μέλι σε φαινόλες όπως είναι το  πρωτοκατεχικό, το καφεικό , το βανιλλικό οξύ και π-κουμαρικό οξύ. Οι ουσίες αυτές του δίνουν μια ιδιαίτερα υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα κάτι που σημαίνει ότι προστατεύουν τα κύτταρά μας από την φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, το Ελληνικό πευκόμελο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ιχνοστοιχεία όπως είναι το ασβέστιο και το μαγνήσιο.

Πού μας ωφελεί
Το Ελληνικό πευκόμελο έχει δείξει δυνατή αντιβακτηριδιακή δράση απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα παθογόνων μικροοργανισμών όπως είναι ο Επιδερμικός Σταφυλόκοκκος, ο Σφαιρικός Βάκιλος,  ο Σερράτια Μαρσεσενς και ο Εσερίχια Κόλι, ιδιότητα που του δίνει μία πολύτιμη θέση στις ουσίες που δυναμώνουν την άμυνά μας του οργανισμού μας. Επιπλέον μελέτη του 2014 για τα Ελληνικά μέλια έδειξε ότι το πευκόμελο διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες απέναντι σε καρκινικά κύτταρα του προστάτη και του καρκίνου του μαστού, PC-3 και MCF-7 αντίστοιχα, ενώ βρέθηκε ότι εμποδίζει τα πρώτα στάδια της αθηρωμάτωσης.  Επιπλέον, μελέτες δείχνουν την πιθανή δράση του μελιού στον γλυκαιμικό έλεγχο ασθενών διαβήτη τύπου ΙΙ, ενώ έχει δειχθεί ότι η κατανάλωση μελιού ασκεί αντιοξειδωτική και ηπατοπροστατευτική  δράση. Ακόμη, μέλια με σκούρο χρώμα όπως είναι το πευκόμελο, έχει δειχθεί ότι βοηθούν στην πρόληψη αλλά και διατροφική αντιμετώπιση της αναιμίας.

Συμπερασματικά, το πευκόμελο είναι ένα προιόν με υψηλή διατροφική αξία λόγω της περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία. Η θεραπευτική του δράση σε ένα ευρύ φάσμα παθήσεων το καθιστά μία τροφή πολύτιμη για την υγεία και την ευεξία μας.

Το άρθρο έγραψε η Κυριακή Ζακχαίου, Διατροφολόγος – Βιοχημικός.

  • Alnaimat, S., Wainwright, M. and Al’Abri, K. Antibacterial potential of honey from different origins: a comparison with Manuka Honey. 2012 J. Microbiol. Biotechnol. Food Sci. 1(21) 1328–1338.
  • Tsiapara, A.V., Jaakkola, M., Chinou, I., Graikou, K., Tolonen, T., Virtanen, V., Moutsatsou, P. Bioactivity of Greek honey extracts on breast cancer (MCF-7), prostate cancer (PC-3) and endometrial cancer (Ishikawa) cells. 2009. Profile analysis of extracts, Food Chemistry. doi: 10.1016/j.foodchem. 2009.03.024
  • Spilioti, Eliana et al. Phenolic Acid Composition, Antiatherogenic and Anticancer Potential of Honeys Derived from Various Regions in Greece. Ed. Giovanni Li Volti. PLoS ONE 9.4 2014: e94860. PMC. Web. 31 Oct. 2016.
  • Erejuwa OO, Sulaiman SA, Wahab MS. Fructose might contribute to the hypoglycemic effect of honey: a review of the literature. Molecules 2011; 17: 1900-15.
  • Ταυτότητα του Ελληνικού μελιού (Α.Θρασυβούλου) . 1ο Επιστημονικό Συνέδριο Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας 2002
  • The role of honey in the prevention and cure ofnutritional anemia in rats
  • Haydak, Mykola H. et al. The Journal of Pediatrics , Volume 21 , Issue 6 , 763 - 768

Newsletter

Λίγα λόγια για το γαϊδαράκο

Ο γαϊδαράκος αποτελεί το πλέον αντιπροσωπευτικό οικόσιτο ζώο της ελληνικής υπαίθρου. Είναι ακούραστος, υπομονετικός, επίμονος, με μεγάλες αντοχές και ίσως ο καλύτερος φίλος των αγροτών για πολλές δεκαετίες. Περισσότερα...

Επικοινωνήστε μαζί μας

Web: www.gaidarakos.gr

Διεύθυνση: 34χλμ Λεωφόρου Μαραθώνος

Τηλ: +30 2155102560

E-mail: info@gaidarakos.gr

Facebook   LinkedIn    Pinterest    Google    Twitter

 

          recycle 1730163 640

> Ιδέες ανακύκλωσης