Συστατικά
Για τα μελομακάρονα:
240 γρ. ηλιέλαιο
240 γρ. ελαιόλαδο
60 γρ. ουίσκι
150 γρ. χυμός πορτοκαλιού
1 κουτ. γλυκού σόδα
200 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
2 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
900 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σιρόπι:
300 γραμ. ζάχαρη
400 γραμ. νερό
400 γραμ. μέλι βελανιδιάς Θράκης Γαϊδαράκος
30 γραμ. ουίσκι
χυμός μισού λεμονιού
αλεσμένο καρύδι
Εκτέλεση
Ξεκινάτε κοσκινίζοντας το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ.
Σε άλλο μπολ βάζετε το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο, το ουίσκι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ανακατεύετε πολύ καλά με ένα σύρμα ώσπου να λιώσει η ζάχαρη.
Ρίχνετε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύετε καλά και το προσθέτετε στο μείγμα με τα υπόλοιπα υγρά.
Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύετε απαλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Το αφήνετε σκεπασμένο για 15 λεπτά.
Πλάθετε μπάλες σε μέγεθος καρυδιού δίνοντάς του το σχήμα μελομακάρονου και και τις τοποθετείτε σε λαμαρίνα. Πατάτε ελαφρά με ένα πιρούνι την επιφάνειά τους για να γίνει ανάγλυφη και να σιροπιαστούν καλύτερα μετά το ψήσιμο.
Ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 25΄ στους 160 βαθμούς C. Τα μελομακάρονα είναι έτοιμα όταν ροδίσουν και γίνουν τραγανά. Αφού ψηθούν τα αφήνετε να κρυώσουν πολύ καλά.
Το σιρόπι
Βάζετε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα για να πάρουν βράση ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει το αφήνετε για άλλα 3-4 λεπτά και έπειτα χαμηλώνετε πολύ τη φωτιά, π.χ. στο 1 και το αφήνετε να σιγοβράζει.
Για ελαφρύ σιρόπιασμα βουτάτε τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι για περίπου 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά.
Αν τα θέλετε πιο πολύ σιροπιασμένα, τοποθετήστε τα σε ένα ταψί και περιχύστε τα με το ζεστό σιρόπι σιγά σιγά και αφήστε τα να το απορροφήσουν.
Πασπαλίζετε με το καρύδι και σερβίρετε!
Web: www.gaidarakos.gr
Διεύθυνση: 34χλμ Λεωφόρου Μαραθώνος,
Νέα Μάκρη, Αττική, Τ.Κ. 19005, Ελλάδα
Τηλ: +30 2155102560
E-mail: info@gaidarakos.gr