Συστατικά
Για τα μελομακάρονα:
300 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
200 γρ. χυμός πορτοκαλιού
1/2 κουτ. γλυκού σόδα
1/2 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
1 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
650 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση:
200γρ κρητική γραβιέρα κομμένη σε μπαστουνάκια
Για το σιρόπι:
1,5 φλιτζάνι νερό
2 φλιτζάνια θυμαρίσιο μέλι Γαϊδαράκος
χυμός μισού λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλας
Για το γαρνίρισμα:
αλεσμένο καρύδι
Εκτέλεση
Ξεκινάτε κοσκινίζοντας το αλεύρι σε ένα μπολ.
Σε άλλο μπολ βάζετε το ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ανακατεύετε πολύ καλά με ένα σύρμα.
Ρίχνετε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύετε καλά και το προσθέτετε στο μείγμα με τα υπόλοιπα υγρά.
Προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύετε απαλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Το αφήνετε σκεπασμένο για 15 λεπτά.
Πλάθετε μπάλες σε μέγεθος καρυδιού, τις πιέζετε και βάζετε στο κέντρο ένα μπαστουνάκι γραβιέρας. Εγκλωβίζετε τη γραβιέρα στο κέντρο, δίνοντας το σχήμα μελομακάρονου και και τα τοποθετείτε σε λαμαρίνα. Πατάτε ελαφρά με ένα πιρούνι την επιφάνειά τους για να γίνει ανάγλυφη και να σιροπιαστούν καλύτερα μετά το ψήσιμο.
Ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 25΄ στους 180 βαθμούς C. Τα μελομακάρονα είναι έτοιμα όταν ροδίσουν και γίνουν τραγανά. Αφού ψηθούν τα αφήνετε να κρυώσουν πολύ καλά.
Το σιρόπι
Βάζετε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα για να πάρουν βράση ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει το αφήνετε για άλλα 3-4 λεπτά και έπειτα το αποσύρετε από τη φωτιά.
Τοποθετήστε τα μελομακάρονα σε ένα ταψί και περιχύστε τα με το ζεστό σιρόπι σιγά σιγά και αφήστε τα να το απορροφήσουν.
Πασπαλίζετε με το καρύδι και σερβίρετε!
Web: www.gaidarakos.gr
Διεύθυνση: 34χλμ Λεωφόρου Μαραθώνος,
Νέα Μάκρη, Αττική, Τ.Κ. 19005, Ελλάδα
Τηλ: +30 2155102560
E-mail: info@gaidarakos.gr