Συστατικά
1 ποτήρι χλιαρό νερό
2 κουταλάκια γλυκού ξηρή μαγιά σε σκόνη
1 ποτήρι ελαιόλαδο
3,5 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά σούπας κακάο σκόνη
1/2 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα
1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα σκόνη
1/3 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
Για το σιρόπι:
1,5 φλιτζάνι νερό
3 φλιτζάνια μέλι βελανιδιάς Θράκης Γαϊδαράκος
χυμός μισού λεμονιού
Εκτέλεση
Η ζύμη
Ξεκινάτε κοσκινίζοντας το αλεύρι.
Σε ένα μπολ βάζετε το μισό νερό, το μισό λάδι, το μισό αλεύρι με τη μισή μαγιά, την κανέλα και το γαρύφαλλο και ζυμώνετε καλά.
Σε άλλο μπολ βάζετε υπόλοιπο νερό, το υπόλοιπο λάδι, το υπόλοιπο αλεύρι με τη μαγιά, τα καρύδια και το κακάο και ζυμώνετε καλά.
Αφήνετε τις δύο ζύμες να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν για μια ώρα.
Στη συνέχεια ανοίγετε σε φύλο την άσπρη ζύμη , φτιάχνετε ένα κορδόνι με την καφέ ζύμη και την τοποθετείτε στο πάνω μέρος του φύλλου της λευκής ζύμης. Τυλίγετε το κορδόνι καφέ ζύμης με τη λευκή και στη συνέχεια κόβετε σε ροδέλες λεπτές. Τις τοποθετείτε με μικρή απόσταση μεταξύ τους σε αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε για περίπου 30 λεπτά στους 180 C.
Τα ροξάκια είναι έτοιμα όταν ροδίσουν και γίνουν τραγανά. Αφού ψηθούν τα αφήνετε να κρυώσουν πολύ καλά.
Το σιρόπι
Βάζετε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα για να πάρουν βράση ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει το αφήνετε για άλλα 3-4 λεπτά.
Τοποθετήστε τα ροξάκια σε ένα ταψί και περιχύστε τα με το ζεστό σιρόπι σιγά σιγά και αφήστε τα να το απορροφήσουν.
Web: www.gaidarakos.gr
Διεύθυνση: 34χλμ Λεωφόρου Μαραθώνος,
Νέα Μάκρη, Αττική, Τ.Κ. 19005, Ελλάδα
Τηλ: +30 2155102560
E-mail: info@gaidarakos.gr