Η γύρη μέλισσας είναι μία υπετροφή καθώς περιέχει πολύ μεγάλη ποσότητα θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών ουσιών συσσωρευμένα και αποθηκευμένα σε πολύ μικρό όγκο ύλης. Πρόκειται για την τροφή των ίδιων των μελισσών την οποία μαζεύουν αρχικά ως νέκταρ από τα λουλούδια και στην συνέχεια την αναμειγνύουν με δικά τους ένζυμα και την αποθηκεύουν στα κελιά τους. Καθώς λοιπόν πρόκειται για μία επεξεργασμένη από την μέλισσα τροφή, δεν θα πρέπει να την συγχέουμε με την ανεμόφιλη γύρη που μεταφέρεται με τον αέρα και είναι υπεύθυνη για την δημιουργία αλλεργικών αντιδράσεων που συμβαίνουν την άνοιξη.
Θρεπτική ανάλυση
Η θρεπτική της ανάλυση δείχνει ότι είναι ιδιαίτερα πλούσια σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και ωφέλημα λιπαρά οξέα. Πιο συγκεκριμένα ένας μέσος όρος δειγμάτων έδειξε την παρακάτω σύσταση:
Γύρη μέλισσας, θρεπτική ανάλυση στα 100 γραμμάρια
Θερμίδες | 400 kcal |
Υδατάνθρακες | 67,7γρ. |
Πρωτείνες | 21,8 γρ. |
Λιπαρά | 5,2 γρ. |
Βιταμίνες | Β1, Β2,Β3, Β6 |
Όπως βλέπουμε στο πινακάκι πρόκειται για μία τροφή με ιδιαίτερα πλούσια πρωτεϊνική αξία και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά αυτό την κάνει ιδιαίτερα ωφέλιμη για την υγεία είναι ο πλούτος της σε πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες που ανήκουν στην κατηγορία των φαινολών και των φλαβονοειδών. Μεταξύ άλλων περιέχει γαλλικό οξύ, κατεχίνη, κερκετίνη, λουτεολίνη, ρουτίνη και καροτενοειδή, όλα πανίσχυρα αντιοξειδωτικά, που όταν καταναλώνονται μέσω της τροφής βοηθούν τον οργανισμό στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που ευθύνονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό για την εμφάνιση πολλών ασθενειών αλλά και για την πρόωρη γήρανση.
Οφέλη στην υγεία
Η συχνή κατανάλωση γύρης μέλισσας φαίνεται να βοηθάει την υγεία σε πολλά επίπεδα, πιο συγκεκριμένα έρευνες έχουν δείξει ότι:
• βοηθάει στην βελτίωση της φυσικής κατάστασης ηλικιωμένων ατόμων
• ενισχύει την απόδοση των αθλητών
• βελτιώνει την υγεία του συκωτιού αλλά και όλου του γαστρεντερικού συστήματος
• ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μέσω της τόνωσης του ανοσοποιητικού συστήματος
• ενισχύει την γονιμότητα και ιδιαίτερα την ανδρική
• μειώνει τα συμπτώματα το προεμμηνορροικού συνδρόμου
• οι αντιοξειδωτικές ουσίες που διαθέτει εμφανίζουν αντικαρκινικές, και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Γύρη μέλισσας - προφυλάξεις
Αν και δεν πρόκειται για την ανεμόφιλη γύρη που ευθύνεται για τις αλλεργικές αντιδράσεις της άνοιξης, η γύρη μέλισσας είναι πιθανό να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση αν καταναλωθεί από επιρρεπή σε αλλεργίες οργανισμό. Για τον λόγο αυτό καλό είναι να ξεκινήσετε να την καταναλώνετε σε πολύ μικρές ποσότητες και στην συνέχεια να αυξήσετε την δόση αν δεν παρατηρήσετε κάποια ένδειξη αλλεργίας όπως η έντονη φαγούρα, το πρήξιμο και η δυσκολία στην αναπνοή.
Επίσης, πάντα θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας αν ακολουθείτε κάποια αγωγή για τα αν είναι ασφαλές να καταναλώσετε γύρη μέλισσας, ως επίσης και αν είστε έγκυος ή θηλάζετε.
Πώς να την καταναλώσετε και να την φυλάξετε
Συστήνεται να καταναλώνετε την γύρη με άδειο στομάχι είτε το πρωί ή πριν από το γεύμα σας, έτσι ώστε να αφομοιώσετε πλήρως όλα τα θρεπτικά της συστατικά. Εναλλακτικά μπορείτε να την προσθέσετε στο γιαούρτι σας, να την πασπαλίσετε πάνω στις φρυγανιές με το μέλι, ή μέσα στο γάλα με τα δημητριακά, κ.α.
Η φρέσκια γύρη μέλισσας καλό είναι να φυλάσσεται στο ψυγείο ώστε να διατηρεί τα αντιοξειδωτικά και τις βιταμίνες της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ αν πρόκειται να την φυλάξετε για καιρό μπορείτε να την αποθηκεύσετε στην κατάψυξη.
Το άρθρο έγραψε η Κυριακή Ζακχαίου, Διατροφολόγος – Βιοχημικός.
Πηγές:
Feás, Xesús; Vázquez-Tato, M. Pilar; Estevinho, Leticia; Seijas, Julio A.; Iglesias, Antonio. 2012. Organic Bee Pollen: Botanical Origin, Nutritional Value, Bioactive Compounds, Antioxidant Activity and Microbiological Quality. Molecules 17, no. 7: 8359-8377.
Dried bee pollen: B complex vitamins, physicochemical and botanical composition. (n.d.). Retrieved March 23, 2017, from http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157512001925
Maruyama, H.; Sakamoto, T.; Araki, Y.; Hara, H. 2010. Anti-inflammatory effect of bee pollen ethanol extract from Cistus sp of Spanish on carrageenan-induced rat hind paw edema. BMC Complement. Altern. Med., 10, doi:10.1186/1472-6882-10-30.
Campos, M.G.; Webby, R.F.; Markham, K.R.; Mitchell, K.A.; Da Cunha, A.P. 2003 Aged induced diminution of free radicals scavenging capacity in bee-pollens and the contribution of constituents favonoids. J. Agric. Food Chem., 51, 742–745.
Effect of different levels of bee pollen on performance and blood profile of New Zealand White bucks and growth performance of their offspring during summer and winter months. (n.d.). Retrieved March 21, 2017, from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20455966