Το μέλι από άνθη πορτοκαλιάς είναι ένα άγνωστο μέλι στην Ελληνική αγορά όμως αξίζει τον κόπο να το γνωρίσουμε γιατί διαθέτει ενδιαφέρουσες οργανοληπτικές ιδιότητες, υψηλή θρεπτική αξία και οφέλη για την υγεία. Είναι ένα μέλι που κρύβει στο σώμα του την γεύση από τα αρώματα των εσπεριδοειδών, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει μεγάλη γλυκύτητα, κάτι που το κάνει ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά. Τα καλά νέα είναι ότι το νέκταρ της πορτοκαλιάς έχει επιτυχώς μεταφέρει μια πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών που βρίσκουμε στα εσπεριδοειδή ενώ κατά την μετατροπή του σε μέλι έχει αποκτήσει τις πολύτιμες αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες του μελιού.
Θρεπτικά συστατικά
Όπως όλα τα μέλια, αποτελεί πηγή ενέργειας εφοδιάζοντας τον οργανισμό με υδατάνθρακες κυρίως σε μορφή γλυκόζης, φρουκτόζης και σουκρόζης. Επίσης, περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, κάλιο και χαλκό αλλά και ένζυμα που βοηθούν στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Μελέτες που έχουν γίνει στο μέλι αυτό έχουν δείξει ότι διαθέτει στην σύνθεσή του ισχυρά αντιοξειδωτικά που ανήκουν στην κατηγορία των πολυφαινολών τα φλαβονοειδή, όπως είναι η κερκετίνη, η εσπεριδίνη, η κατεχίνη, η καμφερόλη και η ναρινγενίνη κ.α.
Πού μας ωφελεί
Τα αντιοξειδωτικά που διαθέτει σε μορφή φλαβονοειδών, παρέχουν προστασία από οξειδωτικές βλάβες στα μόρια του DNA των κυττάρων, δράση που προσδίδει στο συγκεκριμένο μέλι αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Επίσης, επιδρά ευνοϊκά στην κυκλοφορία του αίματος και στην καλή λειτουργία της καρδιάς, καθώς σε περιπτώσεις υψηλής πίεσης συνιστάται η κατανάλωση μελιού ανθέων πορτοκαλιάς. Σε μελέτες που έχουν γίνει, έχει δειχθεί ότι ασκεί αντιβακτηριδιακή δράση, βοηθώντας το ανοσοποιητικό στην καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών.
Αν είστε λάτρης των γλυκών γεύσεων, το μέλι πορτοκαλιάς θα σας ικανοποιήσει τις γευστικές προτιμήσεις αποτελώντας παράλληλα μία πολύ υγιεινή και θρεπτική τροφή. Απολαύστε το στο πρωινό σας με βούτυρο ή με ταχίνι, βάλτε το σε υγιεινά γλυκά όπως σπιτικές μπάρες αλλά και σε αφεψήματα βοτάνων ή ακόμα και στον καφέ σας.
Το άρθρο έγραψε η Κυριακή Ζακχαίου, Διατροφολόγος – Βιοχημικός.
Πηγές:
• Γεραναστάση Παρασκευή. Μελέτη στο Θυμαρίσιο μέλι
• Fernandez-Torres R, Perez-Bernal JL, Bello-Lopez MA, Callejon-Mochon M, Jimenez-Sanchez JC, Guiraum-Perez A. Mineral content and botanical origin of Spanish honeys. Talanta 2005, 65:686–91
• Petrus, K., Schwartz, H. & Sontag, G. Anal Bioanal. Analysis of flavonoids in honey by HPLC coupled with coulometric electrode array detection and electrospray ionization mass spectrometry. Chem 2011, 400: 2555.
• Ciulu, M.; Spano, N.; Pilo, M.I.; Sanna, G. Recent Advances in the Analysis of Phenolic Compounds in Unifloral Honeys. Molecules 2016, 21, 451.
• Eman Halawani and Mohamed Shohayeb. Survey of the antibacterial activity of Saudi and some international honeys. Journal of Microbiology and Antimicrobials 2011, 94-101