Η κανέλλα είναι ένα αγαπημένο μπαχαρικό που χρησιμοποιείται από την ανθρωπότητα χιλιάδες χρόνια τώρα, τόσο για τις αρωματικές και τις γευστικές όσο και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Παράγεται από το εσωτερικό του φλοιού διαφορετικών ειδών φυτών που ανήκουν όμως όλα στο γένος Κιννάμωμον (Cinnamomum). Ως εκ τούτου, τα διάφορα είδη κανέλας που βρίσκουμε στην αγορά, αν και έχουν συνήθως το ίδιο όνομα, διαφέρουν ως προς τις ιδιότητές τους. Στην Ελλάδα υπάρχουν κυρίως δύο είδη κανέλλας – η Κασσία και η κανέλλα Κευλάνης - τα οποία παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους τις οποίες είναι καλό να γνωρίζουμε ώστε να επιλέγουμε πιο σοφά.
Κασσία
Όταν σκεφτόμαστε «κανέλλα» η εικόνα που φέρνουμε στο μυαλό μας είναι αυτή της Κασσίας, (Cinnamomum aromaticaum και Cinnamomum burmannii, γνωστή και ως Κινέζικη κανέλλα), η οποία προέρχεται από το φυτό Cinnamomum cassia και καλλιεργείται κυρίως στην Κίνα και στην Ινδονησία. Έχει μικρότερο ποσοστό γλύκας από αυτήν της Κεϋλάνης και ο φλοιός της είναι πιο ανοιχτόχρωμος και σκληρός με αποτέλεσμα να σπάει δύσκολα. Η τιμή της είναι πιο χαμηλή και γι’αυτό και η πλειοψηφία των εμπορικών προϊόντων με την ονομασία «κανέλλα» περιέχουν αυτό το είδος.
Κανέλλα Κεϋλάνης
Η Κανέλλα Κεϋλάνης, (Cinnamomum verum ή Cinnamomum zeylanicum), αν και είναι γνωστή ως «αληθινή κανέλλα» δεν είναι η πιο συνηθισμένη μορφή κανέλλας που βρίσκουμε στην αγορά. Προέρχεται από το φυτό Cinnamomum zeylanicum και καλλιεργείται κυρίως στη Σρι Λάνκα. Έχει γλυκιά γεύση, ήπιο άρωμα, ελαφρώς σκούρο χρώμα και φλοιό λεπτό με πολλαπλές στρώσεις που σπάει εύκολα, ενώ η υφή της είναι απαλή. Η τιμή της είναι πιο υψηλή και αυτός είναι ο λόγος που είναι πιο δυσεύρετη στην αγορά.
Κουμαρίνη η ουσία που κάνει την διαφορά
Η πιο βασική διαφορά των δύο ειδών κανέλλας είναι η παρουσία μίας ουσίας που λέγεται Κουμαρίνη, η οποία βρίσκεται σε ποσοστό 1% στην Κασσία ενώ μόνο σε 0,004% στην Κανέλλα Κεϋλάνης. Η κουμαρίνη είναι μία φυτική αρωματική ουσία η οποία σε μεγάλες δόσεις έχει συνδεθεί με ηπατοτοξικότητα και καρκινογένεση. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων της Γερμανίας (BfR), 1 κιλό σκόνη Κασσίας περιέχει 2,1-4,4 γραμμάρια κουμαρίνης, άρα 1 κουταλάκι του γλυκού περιέχει 5,8-12,1 mg ουσίας. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, (EFSA), έχει ορίσει την ανώτατη ημερήσια επιτρεπτή δοσολογία στα 0,1 mg ανά κιλό σωματικού βάρους. Άρα ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη από Κασσία ενδέχεται να υπερβαίνει την μέγιστη επιτρεπτή δόση για έναν ενήλικα, πόσο μάλλον για ένα παιδί. Όμως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η κουμαρίνη μεταφέρεται σε απειροελάχιστες ποσότητες σε υδάτινο εκχύλισμα κασσίας, άρα δεν κινδυνεύουμε αν την τοποθετήσουμε ολόκληρη σαν ξυλάκι σε ένα ρόφημα ή σ’ένα φαγητό.
Συνεπώς, αν και μικρή κατανάλωση των δύο τύπων κανέλλας δεν εγκυμονεί κίνδυνους, αν προορίζεται για κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κανέλλας σε μορφή σκόνης τότε καλύτερα να επιλέγουμε την κανέλλα Κεϋλάνης για να απολαύσουμε τη γεύση και τις ευεργετικές της ιδιότητες χωρίς "παρατράγουδα".
Το άρθρο έγραψε η Κυριακή Ζακχαίου, Διατροφολόγος – Βιοχημικός.
Πηγές:
Blahova J, Svobodova Z. (2012). Assessment of coumarin levels in ground cinnamon available in the Czech retail market. ScientificWorldJournal :263851
Ranasinghe, P., Pigera, S., Premakumara, G. S., Galappaththy, P., Constantine, G. R., & Katulanda, P. (2013). Medicinal properties of “true” cinnamon (Cinnamomum zeylanicum): a systematic review. BMC Complementary and Alternative Medicine, 13, 275. http://doi.org/10.1186/1472-6882-13-275