Η κανέλα Κεϋλάνης είναι ένα πολύτιμο μπαχαρικό το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες από διάφορους πολιτισμούς, τόσο για τις αρωματικές όσο και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, την αρχαία ινδική, παραδοσιακή ιατρική, προσφέρει θεραπευτική δράση στο αναπνευστικό, στο πεπτικό αλλά και στο γυναικολογικό σύστημα, χρησιμοποιώντας ανάλογα με την περίπτωση διαφορετικό σημείο του φυτού, άλλοτε τις ρίζες, τα φρούτα και άλλοτε τον φλοιό ή τα φύλλα.
Στις μέρες μας, η κανέλα έχει μελετηθεί εκτενώς για τις ουσίες που περιέχει και έχει βρεθεί ότι στα έλαιά της βρίσκονται αρωματικά βιοενεργά συστατικά στα οποία χρωστάει τα πιθανά οφέλη της στην υγεία. Αν και οι συγκεντρώσεις των αρωματικών ουσιών ποικίλουν ανάλογα με την προέλευσή της, στο μεγαλύτερο ποσοστό συναντάται η ουσία σιναμαλδεϊδη, ενώ σε μικρότερα ποσοστά οι αρωματικές ουσίες κουμαρίνη, στυρένιο, κιναμικό οξύ, λιναλοόλη, ευγενόλη κ.α. Οι ουσίες αυτές, διαθέτουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη ικανότητα, προστατεύοντας τον οργανισμό από τις βλαβερές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, υπαίτιες για την δημιουργία σοβαρών ασθενειών όπως είναι ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές νόσοι.
Μεγάλος αριθμός εργαστηριακών ερευνών έχει δείξει ότι η κανέλα ασκεί αντιμικροβιακές ιδιότητες σε ένα ευρύ φάσμα παθογόνων οργανισμών όπως είναι ο εσερίχια κόλι, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ο αιμόφιλος της γρίπης, η κλεμπσιέλλα της πνευμονίας κ.α. Παράλληλα, μελέτες σε ζώα αλλά και σε ανθρώπους με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κανέλας βοήθησε στην καταπολέμηση λοιμώξεων. Επίσης, φαίνεται να βοηθάει στην καταπολέμηση του πεπτικού έλκους αλλά και στην επούλωση πληγών.
Η αντιδιαβητική δράση της κανέλας ερευνάται εκτενώς σε ζώα αλλά και ανθρώπους προκειμένου να εξακριβωθεί επιστημονικά κατά πόσο αυτό όντως ισχύει. Μέχρι στιγμής φαίνεται να εμπλέκεται ρυθμιστικά σε έναν αριθμό μεταβολικών διεργασιών που έχουν να κάνουν με τον μεταβολισμό της γλυκόζης, όπως είναι η μεταγευματική απορρόφηση της γλυκόζης, ή κυτταρική πρόσληψής της αλλά και η έκκριση ισνουλίνης. Επίσης φαίνεται να ασκεί ηπατο-προστατευτική δράση, να βοηθάει στην ρύθμιση του βάρους, στην μείωση της αρτηριακής πίεσης αλλά και στην βελτίωση των δεικτών των λιποπρωτεϊνών HDL και LDL.
Τέλος, δύο ουσίες που βρίσκονται στην κανέλα, φαίνεται να προστατεύουν τα νευρικά κύτταρα από την δράση της πρωτεϊνης Ταφ (tau), η οποία εμπλέκεται στον μηχανισμό δημιουργίας της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας. Μέχρι στιγμής, δεν έχει μελετηθεί εκτενώς σε ανθρώπους παρά μόνο εργαστηριακά, συνεπώς, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να εξακριβωθεί η πιθανή της προστατευτική δράση.
Συμπερασματικά η κανέλα Κευλάνης, αν και ακόμη μελετάται από τους επιστήμονες, φαίνεται να περιέχει ουσίες με πολλαπλή ευεργετική δράση για τον οργανισμό αποτελώντας έναν εύγεστο σύμμαχο για την υγεία μας.
Το άρθρο έγραψε η Κυριακή Ζακχαίου, Διατροφολόγος – Βιοχημικός.
Πηγές:
Mallavarapu G.R. & Rao B.R.R. 2007. Chemical constituents and uses of Cinnamomam zqknicunt Blume. In L. Jirovetz, N.X. Dung and V.K. Varshney (eds) Aromatic Pkna fro* Asia Their Chemistry and Application in Food and Therapy; Har Krishan Bhalla 6c Sons, Dehradun, India. pp. 49-75.
Ranasinghe, P., Pigera, S., Premakumara, G. S., Galappaththy, P., Constantine, G. R., & Katulanda, P. (2013). Medicinal properties of “true” cinnamon (Cinnamomum zeylanicum): a systematic review. BMC Complementary and Alternative Medicine, 13, 275. http://doi.org/10.1186/1472-6882-13-275
Ranasinghe, Priyanga et al. (2012). Effects of Cinnamomum Zeylanicum (Ceylon Cinnamon) on Blood Glucose and Lipids in a Diabetic and Healthy Rat Model. Pharmacognosy Research 4.2 73–79. PMC. Web. 20 Dec. 2016.
Rao, P. V., & Gan, S. H. (2014). Cinnamon: A Multifaceted Medicinal Plant. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2014, 1-12. doi:10.1155/2014/642942
Peterson DW, George RC, Scaramozzino F, LaPointe NE, Anderson RA, et al. (2009) Cinnamon extract inhibits tau aggregation associated with Alzheimer's disease in vitro. J Alzheimers Dis 17: 585–597.
Frydman-Marom A, Levin A, Farfara D, Benromano T, Scherzer-Attali R, Peled S, Vassar R, Segal D, Gazit E, Frenkel D, Ovadia M. (2011) Orally administrated cinnamon extract reduces β-amyloid oligomerization and corrects cognitive impairment in Alzheimer's disease animal models. PLoS One 28;6(1):e16564.