Ο Πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης, μας δίδαξε ότι η διατροφή πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στις γεύσεις του ξινού, του γλυκού, του αλμυρού και του πικρού. Το μέλι κουμαριάς είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος γι’αυτό το σκοπό, μιας και δεν είναι μόνο «γλυκό σαν μέλι» αλλά διαθέτει και μια μικρή πικράδα, ικανή για να μας συμπληρώσει το διατροφικό αυτό κενό. Οι σύγχρονες έρευνες έρχονται να μας επιβεβαιώσουν ότι όντως η πικρή του γεύση οφείλεται σε συστατικά που εμπλουτίζουν την διατροφή σε πολύτιμες αντιοξειδωτικές και βιοενεργές ουσίες προσφέροντας πολυάριθμα οφέλη για την υγεία.
Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση
Το μέλι κουμαριάς περιέχει πληθώρα φαινολικών ουσιών στην μορφή φλαβονοειδών όπως είναι η κερκετίνη, η καμφερόλη,η πινοσεμπρίνη, αλλά και το ομογενιστικό οξύ (HGA) το οποίο είναι το επικρατέστερο αποτελώντας το 50-60% του συνόλου των φαινολών. Η πλούσια περιεκτικότητά του στις ουσίες αυτές δίνει στο μέλι μία ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα που οφείλεται στην ιδιότητα των ουσιών αυτών να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες είναι υπεύθυνες για την φθορά και γήρανση των κυττάρων.
Αντικαρκινικό
Μια πολύ πρόσφατη εργαστηριακή μελέτη που δημοσιεύτηκε στην International Journal of Molecular Sciences, έδειξε ότι το μέλι κουμαριάς εμφάνισε ισχυρή δράση απέναντι στα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου. Η χορήγηση του συγκεκριμένου μελιού, μείωσε την κυτταρική βιωσιμότητα των καρκινικών κυττάρων, ενώ ήταν σαφώς λιγότερο τοξικό στα υγιή κύτταρα.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό και μειώνει τις φλεγμονές
Η μεγάλη περιεκτικότητα του μελιού σε αντιοξειδωτικές ουσίες φαίνεται να βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην μείωση των φλεγμονών. Σε μία πιλοτική έρευνα που έγινε με σκοπό την διερεύνηση της ευεργετικής δράσης του μελιού κουμαριάς στον οργανισμό, χορηγήθηκαν 70 γρ. μελιού διαλυμένα σε 200 ml νερό για 14 μέρες σε 5 υγιείς άνδρες 26-38 ετών. Μετά το πέρας των ερευνών, οι αιματολογικές εξετάσεις τους έδειξαν ότι ο σίδηρος ορού αυξήθηκε κατά 26% , αυξήθηκαν τα λευκά αιμοσφαίρια κατά 8% ενώ μειώθηκαν δείκτες φλεγμονής.
Μιας λοιπόν και το συγκεκριμένο μέλι έχει πολύ καλές ιδιότητες για τον οργανισμό, μην διστάσετε να το δοκιμάσετε με όλους τους γνωστούς συνδυασμούς, όπως με γιαούρτι, με ψωμί και βούτυρο ή ταχίνι, με φρούτα, και διαπιστώστε από μόνοι σας ότι το υγιεινό μπορεί να είναι και απίστευτα απολαυστικό!
Το άρθρο έγραψε η Κυριακή Ζακχαίου, Διατροφολόγος – Βιοχημικός.
Πηγές
Pablo A. Ulloa, Miguel Maia, and Amadeu F. Brigas. 2015. Physicochemical Parameters and Bioactive Compounds of Strawberry Tree (Arbutus unedo L.) Honey. Journal of Chemistry, vol. 2015, Article ID 602792, 10 pages, 2015. doi:10.1155/2015/602792
Rosa A, Tuberoso CI, Atzeri A, Melis MP, Bifulco E, Dessì MA. 2011. Antioxidant profile of strawberry tree honey and its marker homogentisic acid in several models of oxidative stress. Food Chem. 1;129(3):1045-53.
Tamara Y. Forbes-Hernandez, et al. 2017. Strawberry-Tree Honey Induces Growth Inhibition of Human Colon Cancer Cells and Increases ROS Generation: A Comparison with Manuka Honey. Int. J. Mol. Sci. 18(3), 613
Irena Brčić Karačonji, et al. (2014) Beneficial Effects of Strawberry Tree (Arbutus unedo L.) Honey Supplementation in Men. Conference Paper.